Z místa nehody odjel

7. dubna 2021, 11:09 Novinky
Tato aktualita je již více než dva roky stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO- Nadýchal 2,5 promile alkoholu. 


Dopravní policisté vyšetřují dopravní nehodu, která se stala dne 1. dubna před 11. hodinou v obci Kralupy nad Vltavou v ulici Mostní na mostě T. G. Masaryka. Čtyřiačtyřicetiletý řidič osobního vozidla Audi A4 se plně nevěnoval řízení, nedodržel dostatečnou bezpečnou vzdálenost a narazil do před ním stojící kolony vozidel. Vlivem nárazu do před ním stojícího automobilu došlo k poškození ještě dalšího vozu. Řidič po střetu vystoupil a šel se podívat, co provedl. Pak beze slova nastoupil zpět do svého auta a odjel pryč. Naštěstí nebyl při nehodě nikdo zraněn, došlo pouze ke škodě na majetku.


Policisté Obvodního oddělení Kralupy nad Vltavou začali po řidiči okamžitě pátrat. Na základě místní a osobní znalosti ho našli v místě trvalého pobytu, kde měl před domem i zaparkovaný nabouraný vůz. Policisté provedli u řidiče dechovou zkoušku. Ta byla pozitivní. Muž opakovaně nadýchal kolem 2,5 promile alkoholu. S výsledky dechových zkoušek souhlasil a nepožadoval lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu. Tvrdil však, že neřídil. Ve spolupráci se strážníky městské policie, kteří předložili poškozeným mužovu fotografii a ti potvrdili, že právě on je naboural, muže usvědčili, že auto řídil.


Čtyřiačtyřicetiletý muž je nyní podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Kvůli podezření, že pod vlivem alkoholu způsobil dopravní nehodu, mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.


Co hrozí za „řízení pod vlivem“

Kromě toho, že riskujeme nehodu, za kterou opilý řidič nese zodpovědnost i v případě, že nehodu zavinil někdo jiný, riskujeme také „papíry“.

Z hlediska zákona je důležité, zda je řidič vlivem návykové látky ve stavu, který vylučuje způsobilost bezpečně řídit motorové vozidlo. Hranice, kdy obviněný již není způsobilý bezpečně řídit motorové vozidlo je u každého jiná, na základě lékařských posudků je však prokázáno, že nikdo není schopen bezpečně řídit motorové vozidlo, pokud hladina alkoholu v jeho krvi přesahuje 1 promile. Proto je 1 promile hranice pro trestný čin. Pokud je hladina alkoholu nižší, věc je řešena příslušným městským úřadem jako přestupek.

Řízení pod vlivem alkoholu (do 0,3 promile)

· do 0,3 promile jde o přestupek, pokuta 2.500 – 20.000 Kč, 0 bodů, zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok

Řízení pod vlivem alkoholu (nad 0,3 promile)

· 0,3-1 promile – (pravděpodobně) přestupek, pokuta do 2.500 – 20.000 Kč, 7 trestných bodů v rámci bodového systému, zákaz řízení na 6 měsíců až rok

Ohrožení pod vlivem návykové látky (nad 1,0 promile) · více než 1 promile – trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, podmíněný či nepodmíněný trest až 1 rok vězení, 7 trestných bodů, 25.000 – 50.000 Kč pokuta, zákaz řízení na 1-2 roky.

Odmítnutí dechové zkoušky

· odmítnutí dechové zkoušky – 7 trestných bodů, 25.000-50.000 Kč, zákaz řízení na 1-2 roky.


To je takový základ pro řízení pod vlivem alkoholu, bez dalších okolností. Pokud by se stalo ještě něco dalšího, trestní sazby se zpřísňují. Tj. kdybys způsobil pod vlivem havárii, řídil opilý při výkonu povolání, řídil hromadný dopravní prostředek, nebo jsi byl v posledních 2 letech za tento čin již trestán, zvyšuje se sazba až na 3 roky odnětí svobody.