Nechal se přemluvit k investování

7. června 2023, 13:33 Novinky
Tato aktualita je již více než půl roku stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO - Místo přivýdělku poškozený přišel o 50 tisíc Kč. 


Podvody s vidinou a příslibem vysokých zisků z investic do kryptoměn jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné. Podvodníci, jejich promyšlené legendy a ochota s investováním pomoci jsou mnohdy opravdu velmi přesvědčivé, možná i proto podobných podvodů stále více přibývá.

Své o tom ví i sedmapadesátiletý muž z Mělnicka, který má s podvodníkem osobní zkušenost. Poškozeného telefonicky kontaktoval podvodník, který ho pod vidinou finančního zisku přesvědčil k investování do kryptoměn a akcií. 


Nejprve poškozený zaslal částku 2500 Kč, aby mohl začít investovat, na účet, který mu neznámý pachatel poskytnul. Pak už jej navíc přesvědčil, aby si do svého mobilu stáhnul a nainstaloval software pro vzdálený přístup. Tím podvodníkovi zpřístupnil nejen internetové bankovnictví, ale i volný přístup do celého mobilu. 


Když muž zjistil, že se žádné zhodnocení peněz nekonalo a přišel o 50 tisíc Kč, oznámil celou věc policistům Obvodního oddělení Mělník. Ti zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiči informací. V případě dopadení pachatele a prokázání viny hrozí až 2letý trest odnětí svobody.

POZOR NA FALEŠNÉ INVESTICE

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí