Kávovar "prodala" za téměř 900 tisíc korun

20. března 2023, 09:15 Novinky
Tato aktualita je již více než jeden rok stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO - O tuto částku přišla žena, která chtěla na internetu prodat zboží. 


Podvodník nebo podvodnice mají na kontě další oběť, která naletěla podvodnému jednání v prostředí internetu...prodávající a zároveň poškozená žena měla v úmyslu na internetu prodat kávovar, to se ale nepodařilo dle jejích přestav. Místo výdělku jí z bankovního účtu zmizelo téměř 900 tisíc korun.


S případy podvodného jednání na inzertních portálech se bohužel setkáváme čím dál častěji. Scénář a jednání podvodníků je vždy téměř identické. Prodávající nabízí na internetu zboží k prodeji s vidinou alespoň drobného přivýdělku. Někdy i po velmi krátké době od vystavení zboží je kontaktován podvodníkem, který předstírá zájem o nabízené zboží. Ve chvíli, kdy prodávající zareaguje, je mu zpravidla ze strany podvodníka zaslán odkaz, který vypadá jako odkaz skutečné přepravní společnosti. Následně je prodávající vyzván k vyplnění údajů ke své platební kartě nebo údajů a hesla do svého internetového bankovnictví. 


Bohužel i v tomto případě žena, přestože ona sama kávovar prodávala, vyplnila údaje ke své platební kartě a z té jí bylo následně v několika platbách na různé bankovní účty odčerpáno téměř 900 tisíc korun.


Když žena zjistila, že se prodeje kávovaru nedočká a navíc naletěla podvodníkovi, okamžitě celou událost přišla nahlásit na policii. 

Mělničtí kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou přečinů, a to podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému nebo nosiči informací. Pachateli nebo pachatelce tak v případě dopadení a následného pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.


Nestaňte se obětí podvodníka a vždy si dobře promyslete veškeré kroky, které při prodeji na internetu uděláte. Braňte se podvodníkům a přečtěte si důležité preventivní informace.


https://www.policie.cz/clanek/podvod-pres-inzerat-431640.aspx

https://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-tvoje-cesta-onlinem.aspx

https://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-falesne-vyhodne-investice.aspx

https://www.policie.cz/clanek/vanocni-darky-nakupujte-bezpecne-z-pohodli-domova.aspx

https://www.policie.cz/clanek/nepindej.aspx


kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí