Místo peněz za šaty "obdržela" miliónový úvěr

2. listopadu 2022, 15:07 Novinky
Tato aktualita je již více než jeden rok stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNÍK - Kriminalisté prověřují jeden z mnoha desítek podvodů v internetovém prostředí. Místo několika stovek za prodané šaty sjednal "kupující" ženě úvěr ve výši miliónu korun. Z peněz si pak stačil přesunout na svůj účet téměř čtvrt miliónu korun. 


Kriminalisté z Mělníka se zabývají případem podvodu spáchaného v prostředí internetu, který jim v minulých dnech oznámila žena, která je jednáním neznámého pachatele poškozena.


Přes internetové stránky společnosti Vinted vyvěsila inzerát k prodeji plesových šatů, za které požadovala 600 korun. Na inzerát se okamžitě ozval kupující, který měl o šaty zájem. Ten jí také zaslal sms zprávu s odkazem na internetové stránky tvářící se jako stránky společnosti Vinted, kde byla vyzvána ke sdělení veškerých citlivých údajů k internetovému bankovnictví z důvodu, aby mohlo být dokončeno proplacení šesti set korun za šaty.


A to je většinou moment, kdy se prodávající dostávají do pasti podvodníků!!! Aby prodávající získali peníze za své nabízené zboží, stačí poskytnout pouze číslo účtu, na který požadujeme peníze zaslat. NIC VÍC.


A na tento moment doplatila bohužel i tato žena. Hackeři pomocí poskytnutí všech citlivých údajů z karty prodávající ženy sjednali na její jméno během krátké chvíle úvěr na částku jednoho miliónu korun. Z peněz složených na její účet pak díky všem přístupovým heslům stačili odčerpat částku 700 tisíc korun ještě předtím, než ženě přišlo jednání podezřelé a nechala účet zablokovat.


Mělničtí kriminalisté řeší tento případ pro podezření z trestného činu podvodu podle § 209 odst. 1, 4d) a trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací podle § 230 odst. 1) trestního zákoníku. Pokud se kriminalistům podaří odhalit, kdo má tento podvod na svědomí, hrozí mu trest odnětí svobody od dvou do osmi let.


A jak v daných případech reagovat?

Prevence je opravdu jednoduchá – stačí si včas uvědomit, že jsme v roli prodávajícího a jediné, co postačí k tomu, aby zájemce o věc poslal námi požadované peníze - poskytnout číslo účtu (nikoliv další identifikační údaje z naší karty).    


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje

Přílohy: