Zebra se za tebe nerozhlédne 2022

13. září 2022, 15:05 Novinky
Tato aktualita je již více než jeden rok stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO - Se "Zebrou" se lépe chraň, hlídej provoz ze všech stran! 


Prázdniny skončily a máme tu opět začátek školního roku. Děti se z prázdnin vracejí plni zážitků a myšlenkami jsou ještě na prázdninách. Aby školáci absolvovali cestu do školy i z ní bezpečně, je prioritou nás všech. A proto se jako každý rok policisté z ÚO Mělník ve spolupráci s policistkami z oddělení prevence zapojili do celorepublikového dopravně preventivní akce „ Zebra se za tebe nerozhlédne“, který probíhá první zářijový týden. Jeho cílem je působit  na chodce, především pak na jednu z nejohroženějších skupin, což jsou děti. 


Před uskutečněním celé dopravní akce vedení mělnického dopravního inspektorátu nejprve vytipovalo rizikové přechody u základních škol na území okresu Mělník, u kterých pak policisté prováděli hlídkovou činnost zaměřenou především na dodržování pravidel pro správné a bezpečné přecházení pozemních komunikací, odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech a také v maximální míře působit na řidiče vozidel.


Z přechodů pro chodce se preventistky v měsíci září přesunou do školního prostředí, tentokrát za žáky 1.stupně, především 1. - 3.tříd, kde realizují besedy s dopravní tematikou.


Na závěr pár zásad bezpečného přecházení vozovky:

  • Pokud dítě bude chodit ze školy a zpět samo, najděte mu nejbezpečnější cestu, kterou s ním celou několikrát projděte a upozorněte na možná rizika.
  • Platí pravidlo, že nejkratší cesta nemusí být ta nejbezpečnější, prioritně volte tu cestu, kde jsou semafory nebo vyznačené přechody pro chodce, podchody nebo nadchody.
  • Upozorněte dítě na pravidlo bezpečného rozhlédnutí, 3x se rozhlédni – vždy vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi nejkratší trasou.
  • Přecházení musí být rychlé, nikdy by však dítě nemělo vbíhat před jedoucí vozidla. Je důležité celou dobu sledovat dopravu kolem sebe.
  • Připomeňte svému dítěti, jak je nebezpečné sledovat místo dopravní situace svůj mobilní přístroj, případně mít na uších sluchátka či na hlavě kapuci.
  • Upozorněte své dítě, že oproti motorizovaným účastníkům silničního provozu je velmi zranitelné.
  • Pokud své dítě vezete do školy autem, dohlédněte, aby bylo vždy řádně připoutané a vystupovalo či nastupovalo pouze na straně chodníku.


Více informací naleznete na webových stránkách policie: .

https://www.policie.cz/clanek/zebra-opet-doprovazi-zacky-na-jejich-ceste-do-skoly.aspx


prap. Martina Hamplová

PČR Mělník

Přílohy: