Policisté zvýší dohled na silnicích

20. června 2018, 13:11 Novinky
Tato aktualita je již více než pět let stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

Mělnicko - Nezadržitelně se blíží konec školního roku a začátek letních prázdnin. 


Policisté v souvislosti s tím očekávají několikanásobné zvýšení hustoty provozu, obzvlášť o víkendech.


Již od pátku 22.6.2018 startuje víkendová celorepubliková dopravně bezpečnostní akce, která bude pokračovat i víkend příští. Jejím cílem je zajistit bezpečnost dopravy, ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a upozornit řidiče, aby byli maximálně opatrní a ohleduplní.


Větší množství příslušníků policie lze očekávat na silnicích o prodlouženém víkendu v červenci.


Každý rok se stane o prázdninách velké množství nehod, mnohdy s vážným zraněním, je to připisováno únavě z teplých dnů, oslnění sluncem, nevyspání motoristů vracejících se z delších cest, nepozornosti či rychlé jízdě.


Mělničtí policisté se také chystají na intenzivnější kontroly na komunikacích, zejména na úseky s velkou intenzitou dopravy a také na místa, kde často dochází k dopravním nehodám. Hlídky se budou zaměřovat na dodržování stanovené rychlosti, používání bezpečnostních pásů, telefonování za jízdy, kontrolu technického stavu vozidel a předepsaných dokladů.


Středočeští policisté se také zaměří na bezdůvodnou jízdu v levém jízdním pruhu na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. Mnozí řidiči zapomínají na pravidla jízdy v jízdních pruzích.


Z § 12 zákona o provozu na pozemních komunikacích vyplývá, že mimo obec se na silnici o dvou nebo více pruzích v jednom směru jízdy jezdí v pravém pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet pouze, když je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.