Jak bezpečně převážet děti v autě

11. dubna 2022, 08:35 Novinky
Tato aktualita je již více než dva roky stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO - Děti jsou jednou z nezranitelnějších skupin. 


Přeprava automobilem je v dnešním uspěchaném a přetechnizovaném světě každodenní záležitostí. Nezapomínejme na to, že jedním z nejzranitelnějších účastníků automobilové dopravy je i naše dítě.


Věk do 4 let

Děti této věkové kategorie ještě ani nemohou chápat nebezpečí v silničním provozu. Proto je nikdy nepouštějte samotné na silnici, a to ani v doprovodu staršího dítěte.

V tomto nejútlejším věku budeme děti pravděpodobně nejčastěji přepravovat z jednoho místa na druhé v automobilu. Pokud převážíte dítě v automobilu, vždy používejte odpovídající a schválený dětský zádržný systém. Pořizujte vždy jen kvalitní dětskou sedačku schváleného typu s homologací, která zajišťuje správnou polohu a uchycení dítěte. Sedačku kupujte vždy s dítětem. Je důležité, aby sedačka byla správné velikosti a dítě se v ní také dobře cítilo. Pro správné ukotvení dětské sedačky byl výrobci vozidel vyvinut systém ISOFIX: Při výběru automobilu se tak ptejte, zda tento systém vůz používá. Při instalaci sedačky pak vždy dodržujte návod jak výrobce vozu, tak také dětské autosedačky.

Dítě v zádržném systému nikdy nepřevážejte na sedadle vybaveném airbagem, případně je nutné airbag deaktivovat. Informace a vypínač deaktivace airbagu najdete nejen v návodu k obsluze vozidla, ale také přímo v interiéru vozu, kde bývá umístěna nálepka s krátkým návodem, například na přístrojové desce z boku u spolujezdce apod.

Při vlastní jízdě pak samozřejmě také přizpůsobte styl a rychlost jízdy tomu, že převážíte dítě.


Nedopusťte, aby dítě sedělo dospělé osobě na klíně – při případné dopravní nehodě jsou následky dětských úrazů velmi kruté! Pokud je připoutaná dospělá osoba a dítě nepřipoutáno, věřte, že jej nikdy neudržíte. V případě nárazu jsou síly a přetížení obrovské! Také připřipoutání dospělé osoby a dítěte jedním pásem jsou v případě nehody následky vždy fatální.


Věk 5 - 6 let

I v tomto věku používejte při převážení dítěte v automobilu schválený dětský zádržný systém. Nejlépe je použít kompaktní anatomickou sedačku s vlastními bezpečnostními pásy. Pás nesmí být veden pod pažemi nebo přes břicho. Ukotvení sedačky systémem ISOFIX je výhodou. Nikdy nedovolte dítěti stát za jízdy mezi předními sedadly, nebo klečet na zadním sedadle zády ke směru jízdy! Případné brzdění může mít za následek vymrštění dítěte proti čelnímu sklu vozidla, které velice často končí pro dítě fatálními následky.

Pozor také například při couvání, dítě v tomto věku přes zadní okno vůbec nemusíte vidět. Nastupujte a vystupujte vždy na straně chodníku nebo krajnice. Nemůže tak dojít ke sražení projíždějícím vozidlem.


Věk 7 - 10 let

Při používání dětské autosedačky v automobilu od jeho nejútlejšího věku lze předpokládat, že takto staré dítě bere toto bezpečnostní opatření jako samozřejmost. Stále ale platí, že je potřeba používat sedačku i při jízdě na krátkou vzdálenost. Zvolit bychom měli sedačku s pevnými zády. Při jejím použití a připoutání dítěte bezpečnostním pásem vozidla musíme dbát na to, aby pás nešel v blízkosti krku ani přes ramenní kloub a ve spodní části musí obepínat pánev. Nejbezpečnější umístění dětské sedačky je na zadním sedadle za spolujezdcem. Pozor také na nezajištěné předměty pod zadním sklem . Ty mohou způsobit vážná zranění (a to nejen přepravovaných dětí).


Věk 10 – a více let

Rychlý růst postavy dítěte vyústí do používání samostatného sedáku místo kompaktní dětské autosedačky. Díky němu je zvýšen posed dítěte do polohy, ve které bude bezpečnostní pás správně obepínat celé tělo. Jakmile dítě doroste výšky 150 cm nebo jeho tělesná hmotnost dosáhne 36 kg, není již autosedačka povinná. Dítě může sedět na sedadle vozidla, ale vždy musí být správně připoutané, stejně jako ostatní spolucestující ve vozidle.

Více informací naleznete na : https://www.policie.cz/docDetail.aspx?docid=22692725&docType=ART


por. Mgr. Markéta Johnová

Nejnovější aktuality:

- ...i Ty můžeš pomáhat, zažij ten pocit [11. listopadu 2021, 13:53]

- Bezpečný Středočeský kraj [23. listopadu 2017, 08:52]

- Speed Marathon 2024 [24. dubna, 20:08]

- Kontroly cyklistů, chodců a motorkářů. [16. dubna, 02:02]

- Pozor na rychlou jízdu! [16. dubna, 02:00]

- Konference na téma „ZÁVISLOST ≠ NEZÁVISLOST?“ [5. dubna, 13:21]

- Motorkářská sezona začíná [5. dubna, 11:07]

- Velikonoce a jaro v silničním provozu [28. března, 15:14]

- Kontroly na vodních plochách [28. března, 09:26]

- Na zbraních se můžete objednat on-line [28. března, 09:21]

Zpět na hlavní stránku