Mýtus spojený s jízdou na kole

4. dubna 2022, 09:30 Novinky
Tato aktualita je již více než jeden rok stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO - Řada lidí se domnívá, že na přechodu má cyklista stejnou přednost jako chodec. 


Jenže, ono tomu tak není. Cyklista, který jede na kole není chodec. 


Chcete-li využít přednosti na přechodu pro chodce, musíte kolo vést, pak se stanete chodcem a začnou pro vás platit pravidla týkající se chodců. U těch samozřejmě nezapomeňte, že tahle přednost neplatí u tramvají. A také na to, že tohle se týká jenom přechodu pro chodce, tedy oné známé zebry. Pro onu „odlehčenou“ variantu místo pro přecházení to neplatí. Tam chodec přednost v této podobě nemá a s obvyklým skákáním do silnice by si to měl velmi rozmyslet. Na přechodu pro chodce však neplatí absolutní přednost. I tady se musíte rozhlédnout a dát řidiči šanci, aby zvládl před přechodem bezpečně zastavit.


DŮLEŽITÉ: Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel,  nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Tahle součást pravidel má vztah k zmínce o skákání, platí to samozřejmě i pro cyklistu, co vede kolo. Ona přednost nejenom že není absolutní, ale myslete na to, že auta mají brzdnou dráhu, že řidiči mohou být nepozorní. Trochu v tomto může pomoci ono tzv. „navázání očního kontaktu“ s řidičem.


Mohu jezdit na kole po chodníku?

Jak už napovídá samotné slovo chodník, je určen k tomu, aby se po něm chodilo. Jezdit na kole na něm tedy nemůžete, jediné co můžete, je kolo vést.

Jedinou výjimkou jsou chodníky, co zároveň slouží jako cyklostezka a jsou označené značkou (zpravidla Stezka pro chodce s povoleným vjezdem kol, případně klasickou Stezkou pro chodce s dodatkovou tabulku „Cyklistům vjezd povolen“)

V takových případech ale stále znamená, že od obou stran, tedy chodců i cyklistů, se očekává ohleduplnost. Jako cyklista byste především měli přizpůsobit rychlost (do 20 km/h, nejste na pozemní komunikaci) a čas od času použít zvonek.  Ne proto, abyste si vynucovali cestu, ale abyste varovali, že se blížíte.

Přednost na chodníku v každém případě mají chodci a cyklista je nesmí ohrozit. Mimochodem, ani děti do deseti let nemohou jezdit po chodníku.


por. Mgr. Markéta Johnová

Nejnovější aktuality:

- ...i Ty můžeš pomáhat, zažij ten pocit [11. listopadu 2021, 13:53]

- Bezpečný Středočeský kraj [23. listopadu 2017, 08:52]

- Velikonoce a jaro v silničním provozu [28. března, 15:14]

- Kontroly na vodních plochách [28. března, 09:26]

- Na zbraních se můžete objednat on-line [28. března, 09:21]

- Středočeští kriminalisté vyšetřují vraždu na Mělnicku [19. března, 14:33]

- Speed Marathon 2024 [14. března, 13:08]

- Nález podezřelé munice [14. března, 13:06]

- Zaměřeno na rychlost! [7. března, 18:23]

- Evropský den obětí trestných činů [23. února, 20:16]

Zpět na hlavní stránku