Dopravně bezpečnostní akce

11. listopadu 2021, 14:05 Novinky
Tato aktualita je již více než dva roky stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO – Další akce na viditelnost chodců a ostatních účastníků silničního provozu. 

V úterý 9.11.2021 proběhla na Mělnicku další dopravně bezpečnostní akce. Tentokrát se ve večerních a brzkých ranních hodinách policisté dopravní a pořádkové zaměřili na nejohroženější účastníky silničního provozu, chodce a cyklisty.

Velmi často dopravní policisté při dopravní nehodě slýchávají větu, že řidič chodce neviděl nebo ho viděl až na poslední chvíli. O zavinění nehody (rychlost vozidla, pohyb chodce....) nemá cenu diskutovat, ale stále zůstává otázka následků. Při nehodě vozidla s chodcem bývají pro chodce následky bohužel velmi často tragické.

Stejně tak je velmi důležité, aby řidič, který má nějakou závadu na vozidle, z něho vystupoval s již nasazenou reflexní vestou. Řidič vyměňující například potmě či za jinak snížené viditelnosti , který není dostatečně osvětlený se velmi často stane účastníkem dopravní nehody. A při tom stačí tak málo, navléci si reflexní vestu.

Policisté během dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali během několika hodin, na něž byla naplánovaná, 55 vozidel. Zjistili 16 přestupků, 15 z nich vyřešili na místě uložením pokuty v příkazním řízení, 1 předali k vyřešení příslušnému správnímu orgánu. V 6 případech se jednalo o nevyhovující technický stav vozidel. Bezpečnostní pásy nepoužili řidiči a jejich spolujezdci ve 3 případech.

Policisté oslovili 14 chodců a 13 cyklistů. Všem zdůraznili význam reflexních prvků. Upozorňovali je, že musejí dbát na svou vlastní bezpečnost a udělat maximum pro to, aby nebyl ohrožen jejich život či zdraví. Při akci ohrožené skupině rozdali desítky reflexních pásek, reflexní šle, vesty či tašky.

Obdobné akce budou pokračovat i v následujících dnech.