Na kole jen s přilbou

12. července 2021, 13:44 Novinky
Tato aktualita je již více než dva roky stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO – Projekt Na kole jen s přilbou rozjíždí jedenáctou sezónu. 


Cyklisté a chodci patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu. Preventivně bezpečností akce "Na kole jen s přilbou" probíhá v rámci celé republiky a ve čtvrtek 8. července 2021 proběhla v odpoledních hodinách i na cyklostezce v Mělníku. 

Akce byla zaměřená na bezpečnost cyklistů v dopravním prostředí, výbavu jízdního kola, nošení cyklistických přileb a reflexních doplňků. Tyto bezpečnostní prvky mohou zachránit cyklistům život či zabránit těžkým následkům.


Policisté společně se strážníky Městské policie Mělník názorně dětem předvedli správné upevnění ochranné přilby na hlavě, upozornili cyklisty na dodržování pravidel silničního provozu a používání reflexních prvků. Každý, kdo se u nás zastavil, odjel s malou odměnou jako např. cyklomapou, reflexním předmětem nebo informačním letákem.


Zákon ukládá cyklistovi povinnost mít do 18 let za jízdy ochrannou přilbu, schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě. Avšak policisté použití přilby doporučují všem, bez rozdílu věku! Správné upevnění helmy bylo názorně předvedeno zástupci Týmu silniční bezpečnosti, dále byla ukázána správná výbava jízdního kola a zdůrazněno dodržování pravidel silničního provozu.


Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. Pokud dojde ke střetu cyklisty s motorovým vozidlem, následky mohou být vážné až tragické. Při dodržování zásad bezpečné jízdy se snižuje vznik dopravních kolizí, a tím i nebezpečí úrazů.


Cílem projektu je přispět ke snížení úrazů cyklistů a informovat veřejnost o smysluplnosti nosit při jízdě přilbu. Nejčastější zranění je poranění hlavy, přičemž cyklistická přilba zabrání 85 % úrazů hlavy a 88 % úrazů mozku.


Pár rad pro připomenutí:

  • dbejte na stav kola a jeho výbavu - (dvě na sobě nezávislé účinné brzdy, přední odrazka bílé barvy, zadní odrazka červené barvy, oranžové odrazky na obou stranách pedálů, boční odrazky na paprscích kol atd.)
  •  snažte se být vidět a navažte oční kontakt s řidičem vozidla
  • nepijte alkohol před i během jízdy
  •  vybírejte cyklostezky a trasy, které znáte
  •  buďte ohleduplní a předvídaví
  •  jezděte při prvém okraji vozovky
  •  pozor na mrtvé úhly
  •  nehodu se zraněním nahlaste