Dopravně bezpečnostní akce

7. července 2021, 10:53 Novinky
Tato aktualita je již více než dva roky stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO - Policisté územního odboru ze služeb dopravní i pořádkové policie, ale také dálniční policisté dohlíželi i tento víkend v rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce na řidiče. 


S ohledem na uplynulé roky se Policie České republiky snaží právě v tomto začínajícím letním období ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit tak nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti.


Policisté působí převážně na místech, kde dochází častěji k dopravním nehodám. Svojí pozornost zaměřují zejména na dodržování limitu povolené rychlosti, způsobu jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, zákazu telefonování za jízdy, technický stav vozidel, ale samozřejmě také dodržování všech ostatních platných předpisů.

Na Mělnicku policejní hlídky během pátku   zjistily 27 dopravních přestupků, z nichž 19 vyřešily na místě udělením pokuty v příkazním řízení a pět řidičů oznámily příslušnému správnímu orgánu k vyřízení. Špatný technický stav mělo u svého vozu 9 řidičů, 2 usedli za volant po požití drog, 2 řídili bez řidičského oprávnění , 1 neměl doklad o pojištění odpovědnosti a  6 pasažérů nebylo připoutáno,


Bezpečnostně preventivní akce obdobného charakteru budou na Mělnicku probíhat celoročně.


Dopravní policisté a policisté na Mělnicku se mimo jiné zaměřují i  na chodce v silničním provozu. Není jim lhostejná jejich bezpečnost. Dopravně bezpečnostní akce zaměřené zejména do míst, kde lze předpokládat pohyb chodců na pozemní komunikaci mimo obec, případně pohyb ostatních nemotorizovaných účastníků silničního provozu ve vztahu k jejich viditelnosti probíhají a budou probíhat opakovaně.

Právě naše viditelnost zásadně ovlivňuje to, zda se nám řidič vyhne, nebo nás srazí. Za snížené viditelnosti jsou velmi důležité reflexní prvky.


Viditelnost chodce

Důležitá je především spodní část těla, tj. barva kalhot a bot a např. kočárku, který tlačíme před sebou, a je tak vidět první. Reflexní materiály je nejlepší umístit na nejvíce se pohybující část – upoutá tak větší pozornost.

Viditelnost cyklisty

Jízdní kolo musí mít vždy odrazku přední, zadní, boční a na pedálech. Za snížené viditelnosti ještě navíc přední a zadní osvětlení. Ideálním doplňkem povinné výbavy je reflexní proužek na kotníku.

Alkohol za volant nepatří!!

Alkohol se po požití nápoje, který jej obsahuje, postupně dostává z trávicího systému do krve. Protože není v organismu ve větším množství běžně přítomen a lze jej tak pokládat za cizorodou látku – drogu –, snaží se jí tělo odbourat. Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí. Vyloučení části alkoholu probíhá prostřednictvím dechu, potu a moči. Zbytek je zpracován v trávicím systému. Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako např. rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Ani černá káva nebo tučná jídla zde nemají potřebný účinek. A nějaká zázračná pilulka proti opilosti neexistuje.


Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů dochází k vážným dopravním nehodám. Všichni účastníci silničního provozu si musí uvědomit, že porušováním dopravních předpisů a stoupající agresivní jízdou není možno zajistit bezpečnost v silničním provozu. I přes veškerou snahu policistů prováděním dopravních akcí a zvýšeným dohledem na pozemních komunikacích není na našich silnicích úplně bezpečno, neboť především řidiči a všichni účastníci silničního provozu musí být ohleduplní a mít společný zájem, a to je snížit počet dopravních nehod na našich silnicích.

Nejnovější aktuality:

- ...i Ty můžeš pomáhat, zažij ten pocit [11. listopadu 2021, 13:53]

- Bezpečný Středočeský kraj [23. listopadu 2017, 08:52]

- Velikonoce a jaro v silničním provozu [28. března, 15:14]

- Kontroly na vodních plochách [28. března, 09:26]

- Na zbraních se můžete objednat on-line [28. března, 09:21]

- Středočeští kriminalisté vyšetřují vraždu na Mělnicku [19. března, 14:33]

- Speed Marathon 2024 [14. března, 13:08]

- Nález podezřelé munice [14. března, 13:06]

- Zaměřeno na rychlost! [7. března, 18:23]

- Evropský den obětí trestných činů [23. února, 20:16]

Zpět na hlavní stránku