Probíhá pátá zbraňová amnestie. Jak ji zatím občané využili?

17. března 2021, 14:17 Novinky
Tato aktualita je již více než tři roky stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

KRAJ - Od 31. ledna 2021 probíhá tzv. zbraňová amnestie. Středočeši odevzdali již přes stovku zbraní. 


Dnem 31. ledna 2021 vstoupila v účinnost novelizace zákona o zbraních a střelivu, která mj. dává možnost odevzdat beztrestně zbraně a střelivo podléhající registraci podle zákona č. 13/2021 (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-13),


V rámci tzv. zbraňové amnestie, která je již v pořadí pátá (předtím probíhala v letech 1996, 2003, 2009 a 2014) mohou občané, kteří doma přechovávají zbraň bez platných dokladů, ji odevzdat bez postihu na kterémkoliv útvaru Policie ČR. Zde jim policista vystaví potvrzení a následně budou vyzváni Odborem služby pro zbraně a bezpečnostní materiál k podání informace, zda se rozhodli zbraň legalizovat tím, že jim budou vystaveny příslušné doklady, nebo si zbraň nebudou chtít ponechat a předají ji do vlastnictví státu. Zbraňová amnestie se nevztahuje pouze na zbraně kategorie A, A-1, B anebo C, ale také na jejich hlavní části, nebo střelivo.

A jak zbraňové amnestie využili občané Středočeského kraje? "V období od 1. 2. 2021 do 7. 3.  2021 bylo na území našeho kraje odevzdáno 104 zbraní. Nejvíce odevzdaných zbraní tvoří zbraně kategorie B, celkem 76 kusů (§ 5 zákona o zbraních) a zbraně kategorie C, kterých bylo odevzdáno 28 kusů (§ 6 zákona o zbraních). Zároveň bylo na útvary Policie České republiky předáno 1 082 ks střeliva," sděluje plk. Mgr. Dagmar Červinková, vedoucí Odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál KŘP Středočeského kraje. "Žádné výjimečné 'kousky' z pohledu hodnoty či sběratelského hlediska nebyly odevzdány," pokračuje plk. Červinková a dodává: "Z potenciálně zajímavých zbraní s ohledem na výskyt v České republice můžu uvést např.:


samonabíjecí pušku Mauser G 43 (německá II. válečná zbraň, celkem vyrobeno přes 400.000 ks)

zbran.jpgopakovací pušku Berthier  mod. 1916 (francouzská zbraň používaná v I. a II. světové válce)
samonabíjecí pistoli ČZ vz. 22 a 24 (československé pistole z meziválečného období)
brokovnici - dvojka systému Darne (francouzská brokovnice s odsuvným závěrem).


"Dále byly odevzdány zbraně výrobců MAUSER model P-08, Walther model PP, Praga, signální zbraně z období I. a II. světové války a různé modely pistolí a revolverů výrobců FN, Sauer a menších evropských výrobců převážně z meziválečného období. Zhruba čtvrtina z odevzdaných zbraní jsou brokovnice," vyjmenovává vedoucí odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál.


"Máte-li doma zbraň či střelivo, ke kterým nemáte potřebné dokumenty, využijte této zbraňové amnestie. Možnost beztrestně tyto zbraně zlegalizovat máte do 31. července 2021," vyzývá plk. Dagmar Červinková.