Led může být v těchto dnech nebezpečný

5. března 2021, 10:00 Novinky
Tato aktualita je již více než tři roky stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO - Nepodceňujte rizika spojená s pohybem na zamrzlých hladinách. 


Přestože  počasí posledních dní signalizovalo spíše jaro, najdeme  řadu lokalit, kde vodní hladiny stále zakrývá led. Led, který láká děti i dospělé. Zamrzlá radost v sobě ale ukrývá obrovské riziko, které rozhodně nelze podceňovat. Před vstupem na led je zcela nezbytné přesvědčit se o jeho dostatečné síle a celistvosti. Riziko může představovat jarní obleva, proudění toku, předměty zamrzlé v ledu a řada dalších faktorů, které ovlivňují bezpečný pohyb po zamrzlé ploše.

V těchto dnech již není  bezpečné na zamrzlou hladinu vstoupit. Záchrana tonoucího z probořeného ledu je velmi náročná. Probořený se často neobejde bez pomoci druhých a do ohrožení života se tak dostávají i ti, kdo se o záchranu z ledu pokoušejí. Náročné jsou takové zásahy i pro školené záchranáře. Prolamující se led je nepředvídatelný a snadno člověka uvězní. Zásadní roli sehrává také rychlé podchlazení.


Apelujeme proto na všechny, aby nepodceňovali rizika spojená s pohybem na zamrzlých hladinách. Děti by měli i vzhledem ke stále probíhajícím jarním prázdninám o nástrahách ledních ploch důsledně poučit rodiče. Jen opatrností se dá předejít nešťastným událostem a tragédiím.


Podrobné informace k tématu lze čerpat z různých zdrojů. Desatero bezpečného pohybu na ledu nebo informace o faktorech ovlivňujících kvalitu ledu lze najít například na webových stránkách projektu spolku Centrum péče o děti a rodinu Bezpečné dětství - u vody bez nehody.