Na kole jen s přilbou

19. července 2019, 15:10 Novinky
Tato aktualita je již více než čtyři roky stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

MĚLNICKO – Celorepublikový projekt zaměřený na jednu z nejzranitelnějších skupin účastníků silničního provozu. 

Se slunečným počasím přibývá v silničním provozu počet cyklistů. Ti jsou mnohdy na svou cestu nedostatečně vybaveni, podceňují únavu z horka i chvilkovou nepozornost. Přitom patří mezi jednu z nejrizikovějších skupin. Způsobená zranění mohou mít fatální následky. Jen za loňský rok přišlo na českých silnicích o život 38 cyklistů, z nichž 30 nemělo ochrannou přilbu.

Policisté se proto této skupině účastníků provozu budou v průběhu prázdnin věnovat v rámci celorepublikového projektu „ Na kole jen s přilbou“, jehož cílem je snížení nehodovosti cyklistů. Hlavní důraz je v tomto případě kladen zejména na používání ochranných bezpečnostních přileb. Na vybraných stanovištích budou policisté preventivně kontrolovat povinnou výbavu cyklistů, pomohou a poradí s odstraněním případných nedostatků. Součástí projektu je také distribuce map blízkého okolí s vyznačením cyklotras, které jsou pro jízdu na kole bezpečnější.

O tom, jak si bezpečně a podle předpisů vybavit své kolo, jaké jsou následky dopravních nehod cyklistů a další užitečné rady se mohou zájemci informovat na internetových stránkách https://www.nakolejensprilbou.cz/.

Na závěr několik rad, které vám mohou pomoci vrátit se bezpečně z cyklovýletu domů:

1. Naplánuj si trasu
Trasu zvol podle svých schopností, nebo podle nejslabšího ve skupině.

2. Informuj se
Například na horách se počasí rychle mění, zjisti, jak bude a podle toho zvol trasu a vybavení.

3. Informuj
Před odjezdem předej informace o zamýšlené trase a předpokládanou dobu návratu.

4. Jezdi pouze po povolených cestách
Jestliže je cesta legálně označena jako zakázaná, nepoužívej ji. Nepohybuj se mimo značené cyklostezky.

5. Znej značení cest
Sleduj značení a popřípadě kontroluj v mapě, předejdeš zbloudění.

6. Ovládej své kolo
Jezdi tak, abys dokázal zastavit na viditelnou vzdálenost. Všude můžeš někoho nebo něco potkat. Nepřeceňuj svou technickou a fyzickou zdatnost.

7. Dávej přednost ostatním
Upozorni ostatní, že kolem nich projíždíš. Při míjení dostatečně zpomal a je-li to z hlediska bezpečnosti nezbytné, zastav.

8. Jednej s rozmyslem
Používej přilbu. Předvídej nebezpečné situace. Znej kontakty na Horskou službu nebo na Zdravotní záchrannou službu. Měj vždy nabitý a zapnutý mobilní telefon.

9. Poskytni pomoc
Měj s sebou lékárničku a v případě potřeby poskytni první pomoc.

10. Buď ohleduplný k přírodě, lidem a majetku

Při jízdě po silnici pamatujte na to, že cyklista je účastníkem silničního provozu. Vztahují se na něj tedy ustanovení zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích.