Usedli za volant opilí

7. ledna 2019, 13:19 Novinky
Tato aktualita je již více než pět let stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality


MĚLNICKO -Hned dvě dopravní nehody na Nový rok pod vlivem alkoholu. 


Na Nový rok kolem 18:30 hodin došlo v katastru obce Lhotka na Kokořínsku k havárii osobního vozidla Renault. Řidička jela ve směru od Mělníka na obec Lhotka – důl. Na mokré vozovce nezvládla řízení, dostala smyk a nabourala do stromu. Následně se vůz převrátil na střechu. Policisté po příjezdu na místo podrobili třicetiletou řidičku dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Přístroj jí opakovaně naměřil hodnotu přes dvě promile. Při kontrole nepředložila řidičský průkaz. Se zraněním byla převezena do nemocnice.


Za hodinu a půl došlo k další dopravní nehodě, tentokrát v katastru obce Zlosyň. Šestatřicetiletý řidič osobního automobilu Škoda jel od obce Kozomín směrem na obec Veltrusy. Na rovném úseku na mokré komunikaci nezvládl řízení, dostal smyk a narazil do keře. I jeho auto se převrátilo na střechu. Řidič po dopravní nehodě místo opustil. Po necelé hodině byl policisty Obvodního oddělení Lužec nad Vltavou nedaleko vypátrán a převezen zpět na místo nehody. Policisté ho podrobili dechové zkoušce. Ta byla pozitivní. Nadýchal opakovaně více než 1,8 promile alkoholu. S naměřenými hodnotami souhlasil, lékařské ošetření spojené s odběrem krve a moči nežádal. Zdravotnická záchranná služba ho převezla k ošetření do nemocnice.


Oba řidiči jsou nyní podezřelí z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jim hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.


Policisté opětovně varují: Alkohol ani drogy za volant nepatří!


Alkohol a drogy výrazně ovlivňují schopnost vnímání, rozlišování a rozhodování řidiče. Alkohol se po požití nápoje, který jej obsahuje, postupně dostává z trávicího systému do krve. Protože není v organismu ve větším množství běžně přítomen a lze jej tak pokládat za cizorodou látku – drogu –, snaží se jí tělo odbourat. Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí. Vyloučení části alkoholu probíháprostřednictvím dechu, potu a moči. Zbytek je zpracován v trávicím systému. Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako např. rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Ani černá káva nebo tučná jídla zde nemají potřebný účinek. A nějaká zázračná pilulka proti opilosti neexistuje.


Dalším nebezpečím, které mnoho řidičů často podceňuje, je záludný zbytkový alkohol následná „kocovina“ s celkovým útlumem. Výsledky výzkumů jasně ukázaly, že již hodnota kolem 0,2 promile v krvi způsobuje prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. Vzrůstá tendence riskovat, nepřiměřeně se zvyšuje sebedůvěra, zhoršuje se schopnost rozeznat pohybující se světla a také se špatně odhadují vzdálenosti.