Aktualizováno - Prodloužení zákazu maloobchodního prodeje s výjimkou vybraných prodejen

3. dubna 2020, 07:58 Novinky
Tato aktualita je již více než čtyři roky stará, nemusí obsahovat aktuální informace. » Otevřít nejnovější aktuality

Ministerstvo zdravotnictví na základě jednání vlády vydalo mimořádné opatření, kterým se prodlužuje zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách, s výjimkou vybraných prodejen, a to s účinností od 2.4. od 6:00 do 11. 4. 2020 do 6:00.   


Nadále se zákaz nevztahuje na maloobchodní prodej potravin, pohonných hmot, paliv, hygienického zboží, léčiv, zdravotnických prostředků, potřeb pro zvířata, brýlí a čoček, tabákových výrobků, novin a časopisů, zámečnictví, servis výrobků a strojů pro domácnost, myčky automobilů, činnosti týkající se pohřbívání, poskytování ubytovacích služeb. Nově se zákaz nevztahuje na prodej domácích potřeb, pokud lze v provozovně nakoupit ochranné prostředky dýchacích cest nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, rukavice nebo desinfekci.  

Tento zákaz se současně nevztahuje na činnosti, které nejsou živností podle živnostenského zákona. Nařizuje se, aby podnikatelé provozující maloobchodní prodejnu potravin se samoobslužným prodejem poskytovali bezplatně zákazníkům u každého vchodu do takové prodejny jednorázové rukavice nebo jiný obdobný ochranný prostředek na ruce (např. mikrotenový sáček).


Celý dokument je součástí přílohy tohoto příspěvku.